当前位置:求职网>> 笔试>> 笔试大全>>IBM笔试题整理分享

IBM笔试题整理分享

来源:过来人求职网 发布日期:2012-09-18 点击:774次   [收藏]

  IBM 笔试主要考察学生的逻辑思维水平和推理能力,笔试为全英文,对英语的阅读能力要求

  比较高。

  所以在准备笔试之前,你要熟悉下面的词汇:

  reversed 翻转的,颠倒的,在第一部分出现不止两次

  odd/even 奇数/偶数

  row/column 行/列的英文给出来了,不用记了。

  diagonal 对角线,出现好几次,高频词汇

  clockwise 顺时针方向

  counterclockwise 逆时针方向

  exchange 交换,交易,兑换

  proportion 比例

  twice as much as 一个是另一个两倍

  liter 公升,这个没人不知道把,这个词出现次数很多,不认识也没

  关系

  mixed/misture 混合/混合物,此类题目全部用一元方程就可以了width

  cube 立方

  perimeter 周长

  radius 半径

  diameter 直径

  volume 体积

  perimeter 周长

  remainder 余数

  periphery 外围

  fraction 分数

  rectangle 长方形, 矩形

  square 正方形

  subtract 减法

  imension 维,尺寸,度

  根据往年的IBM 实习笔试题目总结,笔试题型主要包括矩阵题,序列题,数学推理题(应

  用题)。

  矩阵题:

  下面资料是根据历史资料整理,不代表今年的情况。

  共15 道题,答题时间:13 分钟。答错不扣分。

  1.一共有三个5*5 的矩阵,每个矩阵5 小题,在印象中,大概有这样一些:把所有的W 替

  换成2,所有的Y 替换成6,所有的X 替换成4,哪一行和哪一列的和等于18?

  把第四列反转,把第2 行和第二列替换,第三列第四个下面的数字是什么?

  把出现了数字2 次数最多的那一行的出现的唯一一个字母从矩阵中删掉,它出现在矩阵其他

  地方的次数减去3 出现的次数和4 出现的次数减一是多少?

  把每一个出现在数字2 和3 左边的字母全部与他们右边的数字交换,出现在数字最多的那一

  列的两个字母是?

  2.开始给出一个4×5 的矩阵,然后矩阵中的元素是类似于a,b,c,d 这样的字母,题目有某一

  行中出现次数最多的元素是什么,这样的比较简单,还有从某个元素开始按逆时针或是顺时

  针方向旋转得到的元素是什么之类的,这样的就比较麻烦。

  题目介绍:

  1.

  E D C B A

  C A D E B

  A D B C E

  B E D A C

  D C A E B

  Start at the fourth letter of Column 5 and follow the letters around the outside of the pattern in a

  clockwise direction. What is the second letter between the second E and the second B you come

  to?

  答案:C

  解析:根据题意,从第5 列第4 个字母开始,在矩阵元素外沿顺时针方向走,在第2 个E

  字母和第2 个B 字母之间的第二个字母应该为C,如图所示:

  2:

  A B 2 C 3

  1 1 B 3 D

  A 1 B C 4

  5 A 5 2 B

  E 5 D 2 C

  In the row that has more letters than numbers, in which the numbers are separated by only one

  letter, and in which the numbers sum to less than the sum of the numbers in the second column,

  which letter comes just before the second number, counting from right to left?

  答案:C

  解析:根据题意:(1)字母比数字多的行有第1 行、第3 行、第5 行;(2)数字只被1 个字

  母隔开的行只有第1 行;(3)在第1 行中,从右往左数,在第2 个数字(即2)之前的字母

  应该为C。

  这道题的关键是找出题干中要求的那一行,其中最后一个条件:这一行的数字之和要小于第

  二列的数字之和(即1+1+5=7)可作为排除第5 行的依据。

  3:

  E D C B A

  C A D E B

  A D B C E

  B E D A C

  D C A E B

  If Row 4 were reversed, what letter would be above E in Row 5?

  答案:E

  解析:如果将第4 行的字母倒转,则第4 行变为:C A D E B,则在第5 行字母E 的上面的字

  母就是变化后的低行,从右往左数的第2 个字母E。

  tips:

  搞清楚题目考察的位置,row,column,diagonal,reverse 这些词要搞懂,然后用什

  么替代什么也搞搞清楚,可以用笔简单标一下,铅笔和黑色水笔区分开两次标记,然后再

  用其他字迹的笔标另外一次,关键是让自己看明白。最高境界大概是不标直接看!

  这分打错不扣分,即使时间不够答题卡上一定要涂满

  主要是时间不太够,这个部分拼得就是速度

  序列题

  4 分钟20 道题,答错倒扣1/4 分

  基本上都是两个一组,三个一组,全是一个规律:连续几个数字,跳一个,再连续几个数字。

  题目介绍:

  It consists of number series. In some institutes alphabetical series is given instead of number

  series.

  1. 30,28,25,20,34,28,?

  a:21

  2. 4,8,16,32,64,128,?

  a:256

  3. 8,16,24,32,40,48,?

  a:56

  4. 13,11,14,12,15,13,?

  a:16

  5. 6,18,36,108,216,648,?

  a:1296

  6 4,4,8,8,16,16,?

  a:32

  7. 2,6,18,54,162,486,?

  a:1458

  8. 4,20,35,49,62,74,?

  a:85

  9. 10,18,15,23,20,28,?

  a:25

  10. 4,10,8,14,12,18,?

  a:16

  11.10,15,12,17,14,10,?

  a:16

  tips:这部分时间是最紧张的,看了题目直接在答题卡上划个线标出来,然后hr 收试题

  的时候再慢慢去涂到你觉得最漂亮为止,千万别在试题卷上标记答案而没有在答题卡上

  标,这样既浪费时间而且可能等下试卷被收了还没把答案涂到答题卡上。

  数学推理题

  共12 道题,答题时间:15 分钟。答错倒扣1/4 分

  繁琐的数学,像初中的分数应用题,计算量比较大,全是小数点和分数。

  中文:

  1.有3 台复印机(copier),平均每台每周工作42 小时,每台每周最少工作35 小时,问一台

  复印机每周最多会工作多少小时?

  42*3 ‐ 35*2 =56

  2.在一个长11 meters,宽6 meters 的房间里,铺上10 centimeters 厚的水泥,问需要多少水

  泥?

  11*6*0.1=6.6 cubic meters

  3.某公司有两座办公楼,一天,第一座楼20%的复印机和第二座楼40%的复印机需要进行

  维护,如果第一座楼拥有公司60%的复印机,问这天在维护的复印机是多少?

  20% * 60% + 40% * (1 ‐ 60%) = 28%

  4.要在一个接待室(reception room)里铺瓷砖,接待室的长18 meters,宽12 meters,同时要

  修一条从大厅(hall)到楼梯(stair way)的通道(不铺瓷砖)占地50 square meters,允许铺设时

  有35%的浪费(wastage),1 平方米瓷砖的价格是10 美元,问大约(approximately)要花多少钱?

  (18 * 12 ‐ 50) * 135% * 10 = 2,200

  5.某公司要做一个车辆更新,有2 种车型,一种是X(忘了,用X 代替),一种是van,新X 每

  liter 油走20 公里,新van 每liter 油走15 公里,旧X 每liter 油走15 公里,旧van 每liter 油

  走12 公里。现在要开15000 公里,其中有60%由van 来承担,问更新后将节省多少油?

  (15000 * 60% / 12 + 15000 * 40% / 15) ‐ (15000 * 60% / 15 + 15000 * 40% / 20) = 250

  6.有2 个行政打字员(administrative typist),A 的速度是B 的1 1/4 times,现在要打72 页文件,

  问快的那个人打了多少页?

  72* 5/9 = 40

  7.有一个呼叫中心,星期二的calls 比星期一的1/2 还多1/3,星期一和星期二的calls 的和是

  120,问星期二的calls 是多少?

  48

  8.有一个软件公司,1/2 的人是系统分析员,2/5 的人是软件工程师,有1/4 的人两者都是,

  问有多少人两者都不是?

  1 ‐ 1/2 ‐ 2/5 + 1/4= 0.35

  9.有一个crate 要做等比例(proportionally)的缩放,为了能够便于运输(shipment),crate 的尺

  度(dimension)是72,96,48,如果缩放到三个尺度的和是200,问最长的那个尺度要缩多少?

  96 * (1 ‐ 200 / 216) = 64 / 9 = 7.1

  10. 有一个矩形,长是宽的1 1/3 times,如果把每边增加1,面积将增加85,问长是多少?

  48

  11.有一个printer,一小时能打12,000 页,早上8:30 开始打印,中途被打断2 次,每次5 分

  钟,13:15 打完,问总共打了多少页?

  55,000

  英文:

  1.A clerk multiplied a number by ten when it should have been divided by

  ten.The ans he got was 100.what should the ans have been?

  a:1

  2.If Rs20/‐ is available to pay for typing a research report & typist A produces 42 pages and typist

  B produces 28 pages.How much should typist A receive?

  a:Rs12/‐

  3.The average salary of 3 workers is 95 Rs. per week. If one earns

  Rs.115 and second earns Rs.65 how much is the salary of the 3rd worker.

  Ans.105.

  4.A 16 stored building has 12000 sq.feet on each floor. Company A rents 7 floors and company B

  rents 4 floors. What is the number of sq.feet of unrented floor space.

  Ans.60000

  5. During a given week A programer spends 1/4 of his time preparing flow

  chart, 3/8 of his time coding and the rest of the time in debugging the

  programs. If he works 48 hours during the week , how many hours did he

  spend debugging the program.

  Ans. 18.

  6. A company installed 36 machines at the beginning of the year. In March

  they installed 9 additional machines and then disconnected 18 in August.

  How many were still installed at the end of the year.

  Ans. 27

  7. A man owns 2/3 of the market research beauro business and sells 3/4 of

  his shares for Rs. 75000. What is the value of Business.

  Ans.150000

  8. If 12 file cabinets require 18 feet of wall space, how many feet of wall space will 30 cabinets

  require?

  Ans.45

  9.A computer printer produced 176,400 lines in a given day. If the

  printer was in operation for seven hours during the day, how many lines did it print per minute?

  Ans.420

  10. From its total income, A sales company spent Rs.20,000 for advertising, half of the remainder

  on commissions and had Rs.6000 left.

  What was its total income?

  Ans.32000

  11. On Monday a banker processed a batch of cheques, on Tuesday she

  processed three times as many, and on Wednesday she processed 4000

  cheques. In the three days, she processed 16000 cheques. How many did

  she process on Tuesday?

  Ans.9000

  12. The cost of four dozen proof machine ribbons and five dozen accouting

  machine ribbons was Rs.160/‐. If one dozen accounting machine ribbons

  cost Rs.20/‐, what is the cost of a dozen proof machine ribbons?

  Ans.Rs.15

  13. If a clerk can process 80 cheques in half an hour, how many cheques

  can she process in a seven and one half hour day?

  Ans.1200

  14. In a library, there are two racks with 40 books per rack. On a given

  day, 30 books were issued. What fraction remained in the racks?

  Ans.5/8

  15. The average length of three tapes is 6800 feet. None of the tapes is

  less than 6400 feet. What is the greatest possible length of one of the

  other tapes?

  Ans.7600

  16. A company rented a machine for Rs.700/‐ a month. Five years later

  the treasurer calculated that if the company had purchased the machine

  and paid Rs.100/‐ monthly maintenance charge, the company would have

  saved Rs.2000/‐. What was the purchase price of the machine?

  Ans.Rs.34000

  17. Two computers each produced 48000 public utility bills in a day. One

  computer printed bills at the rate of 9600 an hour and the other at the

  rate of 7800 an hour. When the first computer finished its run, how many

  bills did the other computer still have to print?

  Ans.9000

  18. If a salesman's average is a new order every other week, he will

  break the office record of the year. However, after 28 weeks, he is six

  orders behind schedule. In what proportion of the remaining weeks does

  he have to obtain a new order to break the record?

  Ans.3/4

  19. On a given day, a bank had 16000 cheques returned by customers.

  Inspection of the first 800 cheques indicated that 100 of those 800 had

  errors and were therefore the available immediately for data processing.

  On this basis, hwo many cheques would be available immediately for data

  processing on that day?

  Ans.14000

  20. A company figured it needed 37.8 sq.feet of carpot for its reception

  room. To allow for waste, it decided to order 20% more material than

  needed. Fractional parts of sq.feet cannot be ordered. At Rs.9/‐ a

  sq.feet, how much would the carpet cost?

  Ans.

  a. Rs.324 b) Rs.405 c) Rs.410 d) Rs.414 e) Rs.685

  21. A tape manufacturer reduces the price of his heavy duty tape from

  Rs.30/‐ to Rs.28/‐ a reel and the price of a regular tape from Rs.24/‐ to

  Rs.23/‐ a reel. A computing centre normally spends Rs.1440/‐ a month for

  tapes and 3/4 of this is for heavy duty tapes. How much will they save a

  month under the new prices?

  Ans.Rs.87 132

  22. In a team of 12 persons, 1/3 are women and 2/3 are men. To obtain a

  team with 20% women how many men should be hired?

  Ans.8

  23. The dimensions of a certain machine are 48″ X 30″ X 52″. If the size

  of the machine is increased proportionately until the sum of its

  dimensions equals 156″, what will be the increase in the shortest side?

  Ans. 6″

  24. In a certain company, 20% of the men and 40% of the women attended

  the annual company picnic. If 35% of all the employees are man, what

  percent of all the employees went to the picnic?

  Ans.33% 21%

  25. It cost a college Rs.0.70 a copy to produce a Programme for the

  homecoming football game. If Rs.15,000/‐ was received for advertisements

  in the programme, how many copies at Rs.0.50 a copy must be sold to make

  a profit of Rs.8000/‐ ?

  Ans. 35000

  tips:

  直接在试卷上打草稿,不要在一道题目上纠缠太久,算了没答案就猜一个,有很多是不用算

  可以直接看答案猜的。大家考了这么多年试,选择题的什么排除法,xx 法,都了然于胸了。